November 25, 2010

Khasiat Kurma






Bertemu kembali pada episod ini...isu yang dibawa pada minggu ini adalah berkaitan alam...Alam yang diciptakan oleh Tuhan mempunyai banyak manfaat kepada manusia...Mungkin ramai tidak menyedari khasiat kurma...asal makan sahaja..pada kali ini...saya akan membawa anda menjelajah untuk mencari khasiat kurma...adakah kita hanya perlu makan tika bulan ramadhan sahaja? adakah anda tahu khasiatnya? atau hanya makan sahaja? sewaktu berbuka...Sekiranya kita beristiqamah makan buah kurma setiap hari sepanjang Ramadhan, mengapa tidak diteruskan untuk sepanjang tahun? Sabda Nabi S.A.W, " Apabila seseorang berbuka puasa, berbukalah dengan tamar, apabila dia tiada tamar, berbukalah dengan air kerana air itu pembersih ".

Pokok kurma juga dikenali sebagai tamar merupakan sejenis pokok palma dalam genus phoenix. Buah kurma yang dihasilkan mempunyai 1001 khasiat, selain rasanya yang lazat. Beberapa kajian yang telah dijalankan di USA, mendapati bahawa buah kurma adalah makanan harian yang ideal kerana ia mengandungi kadar karbohidrat dan serat yang tinggi. Kadar lemaknya juga rendah. Ciri2 yang dirumuskan oleh pakar-pakar pemakanan menyatakan kurma adalah makanan yang terbaik dan berkhasiat kepada sejagat. Buah kurma dapat mencegah masalah kegemukan jika dimakan dengan kerap, disamping dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit sakit jantung dan kanser. 

Buah kurma mengandungi 60-70 peratus gula ringkas berbentuk glukosa dan fruktosa yang mudah diserap di badan. Setiap 100g buah kurma, terdapat 15.3 peratus air, 2.5 peratus protein, 0.4 peratus lemak, 2.1 peratus zat logam yang terdiri daripada kalsium, fosforus, besi, dan vitamin B, serta mengandungi 3.9 peratus serat. Seorang Saintis Rusia yang bernama Metchnikoff berkata, memakan buah kurma dapat menghalang pembiakan kuman-kuman bahaya dan melahirkan koloni kuman yang bermanfaat bagi usus kita. Justeru, saya menggalakkan kalian memakan buah kurma..yang banyak khasiatnya..bagi menjaga kesihatan tubuh kita..

No comments:

Post a Comment